Boekvoorstellingen

Waregem was gastvrij voor honderden Antwerpse kinderen

Straks verschijnt een verhelderend boek van Patrick Buyse Weg van ’t Stad over de opvang in West-Vlaanderen van 50.000 Antwerpse vluchtelingen in de periode september 1944 – juni 1945 nadat Antwerpen was geteisterd door V-bommen en bombardementen. In Waregem werden in die periode 477 Antwerpse vluchtelingen ingeschreven. Bekend is dat ook in Desselgem Antwerpse kinderen werden opgevangen.

 

We hebben het verhaal van Lodewijk Faes,  die als 10-jarige vanuit Borgerhout werd opgevangen bij de familie Richard en Charlotte Verschuere-Demeester in Villa Rotshof in de Oude Vijvestraat 55. De vluchtelingen spoorden met de trein naar Waregem en werden dan begeleid naar het centrum, waar ze werden toevertrouwd aan pleegouders. Hij herinnert zich hier nog dat hij kennis maakte met de chirojeugd en kon binnenglippen om Waregem Koerse mee te maken.

 

Uit het ‘Register der Geëvacueerden van de Antwerpse gemeenten’ blijkt dat naast Lodewijk Faes nog 49 anderen naar Waregem kwamen. Waregem telde toen 12.270 inwoners en bood 1630 plaatsen aan. Uit de regio Antwerpen kwamen 477 vluchtelingen.

 

Momenteel zijn we in overleg om Patrick Buyse zijn boek te laten voorstellen in Bibbox.


Voorstelling wielerboek Waregemse wielerhelden - Paul Haghedooren en Roger Vindevogel.

Gisteren werd in Bibbox het vijfde wielerboek van Willy De Bouvrie voorgesteld over twee plaatselijke wielerhelden, die het tot kampioen van België brachten : Paul Haghedooren en Roger Vindevogel. De neventitels “Het ‘korte’ leven van een bescheiden kampioen” en “een lach… een traan en verbitterd?” zijn de rode draad in het boek.

Paul Haghedooren, een goed beroepsrenner en misschien te braaf, werd in 1985 Belgisch kampioen in Halanzy waar hij de sprint won tegen wereldkampioen Claude Criquelion, Rudy Dhaenens en Paul Wellens. Een lach van geluk! Tot hij in 1997 tijdens een strandvakantie in Heist-Duinbergen overleed aan een hartstilstand. Een traan van verdriet! De familie bleef verweesd achter en er kwamen bittere gevoelens : verbitterd.

Roger Vindevogel kende dat drama niet maar zag zich genoodzaakt om als jonge beroepsrenner te kiezen voor een vaste betrekking omdat hij als renner zijn gezin niet behoorlijk kon onderhouden. Roger was zeer beloftevol als jeugdrenner en werd Belgisch militair Kampioen in Brussel. Een lach! Het karig maandloon deed hem het besluit nemen, zijn droom op te geven. Een traan! En natuurlijk een zekere verbittering om de gemiste kans!

Het boek is te bekomen bij de auteur Willy De Bouvrie. Kostprijs : €25,00. Telefoon 0475 573254. Hij is ook voorzitter van het nieuw Geschiedkundig- en Heemkundig Genootschap Waregemse Verhalen en de voorstelling was de eerste publieke activiteit van dit Genootschap.

In bijlage foto’s van de wielerhelden en uittreksels uit Piotje van juni 1985, wanneer Milac Desselgem een speciale uitgave van dit soldatenmaandblad bracht die zondag aan de toemalige woning van Paul langs de Gentstraat.


De strepen van Gernay

OP 1 juni stelden Marc Crabeels en mede-auteur Johan Durnez en Dirk Decuypere onder massale belangstelling hun boek ’De strepen van Gernay’ voor in de raadszaal van het Waregemse stadhuis. De publicatie handelt over 110 jaar textiel- en familiegeschiedenis in Waregem. Uiteraard is er uitgebreid aandacht voor het drama van 12 juli 1943, waarbij een bombardement van de geallieerden op de fabriek in de Olmstraat zeven dodelijke slachtoffers vielen.

Het boek bevat extra tal van QR-codes waarmee u met filmkes terug kunt gaan in het Waregems verleden. Hier beelden van de begrafenis op 15 juli 1943 van de slachtoffers van het bombardement op Gernay … (video op vraag van auteur verwijderd)

Het boek kan aangekocht worden bij auteur Marc Crabeels en in de Stadswinkel van het stadhuis te Waregem

prijs: € 30