WELKOM op de website van het Geschied- en Heemkundig Genootschap WAREGEMSE VERHALEN. GHG Waregemse Verhalen is opgericht op 14 juni 2023 en we willen Historisch-heemkundige verhalen brengen over Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve, Nieuwenhove en Waregem voor de brede bevolking. (zie menu ‘Verhalen’) 

We bevorderen het onderzoek naar en de kennis van de plaatselijke geschiedenis in al zijn aspecten: heemkunde, volkskunde, familiekunde, socio-economisch, archeologie, zorg voor monumenten en erfgoed, enz. We willen alle lagen van de bevolking, jong en oud, kennis laten maken met de lokale geschiedenis in de ruimste betekenis van het woord. We willen het historisch verhaal van Waregem verder schrijven en dit overbrengen naar scholen, verenigingen, enz. We willen ons als Geschied- en Heemkundig Genootschap vooral openstellen voor vernieuwing, voor een laagdrempeligere aanpak, waardering voor alle geïnteresseerden die willen meewerken, enz.

DIT WILLEN WE REALISEREN:

  • Twee voordrachten per jaar door middel van lezingen in het belang van de heemkundige kring.
  • Vanaf eind 2024 een jaarboek met minimum zes vensters (verhalen): historische verhalen, genealogie, Waregems dialect, industrieel erfgoed, het Waregems verenigingsleven, oude kaarten (cartografie en iconografie), foto’s uit de oude doos …
  • Een belangrijke doelgroep zijn de jongeren, die we willen bereiken met educatieve pakketten in scholen, eigentijdse benadering (uitleg op QR-code) en een interactief parcours, medewerking erfgoed-monumentendag.
  • Striproman (graphic novel) over ‘Het verhaal van Waregem’. Het is nog een droom, maar er zijn al contacten met auteur Ivan Adriaenssens.

NIEUWE MEDEWERKERS: De nieuwe heemkundige vereniging telt momenteel al 15 bestuursleden en aantal medewerkers. We blijven echter steeds openstaan voor nieuwe medewerkers, jong of wat ouder en eigentijdse werking in onze vereniging. Die medewerking kan allerlei vormen aannemen, van losse medewerking aan projecten tot engagement in het bestuur. Dit kan bv. door losse medewerkers om getuigenverslagen op te tekenen, lezen en verbeteren van bijdragen, tipgevers over mogelijke onderwerpen maar zeker ook auteurs en onderzoekers van nieuwe verhalen.

ACTIVITEITEN & VOORDRACHTEN: (zie menu 'Activiteiten')

Op zaterdag 14 september en zondag 15 september 2024, in samenwerking met De Statievrienden, de Zingende Sterren, de Ciné Club, Nut en Vermaak, kunst@destoassie beelden wij samen een LIVE-Uitvoering van het bekende schilderij van Emile Claus 'Het Hanengevecht' uit met o.a. 35 acteurs.                                             Dit gaat door in OC De Linde te Sint-Eloois-Vijve, speeldagen zijn op zaterdag om 17u en 19u30 en op zondag om 17u.                                                                                      Clausbar "In De Groene Lanteern" blijft doorlopend geopend. (INKOM: €5)

TOEKOMSTPLANNEN:

JAARBOEK 2024 met historische vensters op groot-Waregem!

'Graphic novel' (volw. stripboek) rond 'Het historisch verhaal van Waregem' 

INFO: Informatie, medewerking en suggesties zijn steeds welkom via het contactformulier. (zie menu ‘Contact’)

 

Door zich in te schrijven op de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van onze werking. (zie hieronder of ook in menu ‘Contact’)