Adolf Vandewiele

Weldoener Adolf Vandewiele

Memorial Rain, de publicatie van stadsarchivaris Sandrin Coorevits en Johan Durnez naar aanleiding van de historische tentoonstelling in 2002 over Waregem in WO I, vermeldt op p.19 de edelmoedigheid van Adolf Vandewiele (Waregem 20 april 1869 - 24 september 1949) voor zijn persoonlijk initiatief ter ondersteuning van de soldatenvrouwen. Hij wordt genoemd als voorloper door de bouw al omstreeks 1900 van een sociale woonwijk in de Henri Lebbestraat 82-86, waar gezinnen met een vader-soldaat vanaf het begin van de oorlog kosteloos konden wonen. De soldatenvrouwen ontvingen van meneer Adolf tot eind 1918 één frank per dag. Met nieuwjaar 1916 ontvingen de Waregemse soldaten van het ijzerfront een mandaat van 20 fr.

Adolf Van de Wiele haalde aan de normaalschool te Torhout het diploma van schoolmeester, waarna hij verder middelbare studies deed in het "Institut St Ignace" bij de Jezuiëten in Antwerpen en rond 1889 als rekenplichtige in dienst kwam van  de "Comptoir Waterkeyn". Tegen 1900 wordt hij er de rechterhand van Joseph Marie Waterkeyn. Het bekendste lid van deze familie is André Waterkeyn, die het atomium bouwde voor de wereldtentoonstelling van 1958.

De "comptoir Waterkeyn" had vele belangen in de olie-industrie langs verschillende ondernemingen in Rusland, Roemenië en Turkije. Het begon in 1895 toen de Comptoir Waterkeyn de onderneming "Société des Pétroles Grosnyi" stichtte. Daarin werden olievelden in Grozny en omliggende van de "London Agency Ltd" ingebracht, alle gelegen aan de Kaspische zee. Uiteindelijk zouden ze in 1912 tot 50 oilievelden van zeer goede kwaliteit beheren. Adolf Vandewiele investeerde in tientallen bedrijven, niet alleen in de olie-industrie van de "Comptoir Waterkeyn" maar ook in andere industriële ondernemingen.