Emile Claus

In 1882 schilderde Emile Claus  'Hanengevecht in Vlaanderen'.

Het schilderij "Hanengevecht in Vlaanderen" van Emile Claus  is een van de topstukken van de tentoonstelling Kunstuur, die u nog tot 5 november kunt bezoeken in de Sint-Amendskerk in Roeselare. 35 Waregemse notabelen stonden model. Misschien staat er wel één van uw voorouders tussen...Coorevits, Wullers, De Bakker, Defaux, Verbauwhede, Desmet, Van Damme, Decabootere, Huys, Hoornaert, Delantsheere, Deconinck, Missiaen,...  Het schilderij toont een volks Waregems gebeuren omstreeks 1880, waarbij de notabelen van de gemeente geamuseerd een hanengevecht volgen in een bijgebouw van herberg De Groene Lanteern, gelegen midden de huidige Stormestraat. Op vraag van de initiatiefnemers Bourlon hebben de Statievrienden  achtergrondinformatie verzameld over de inhoud en samenstelling van het topstuk ‘Het Hanengevecht. 

In 2024 herdenken we dat kunstschilder Emile Claus (1849-1924) juist een eeuw van ons is heengegaan. Het staat nu al vast dat in 2024 een herdenkingsproject in zijn geboortedorp Sint-Eloois-Vijve rond Emile Claus wordt georganiseerd. Het centrale werk van het herdenkingsproject wordt Het Hanengevecht uit 1882. De compositie van het werk betekende een hele stap in zijn internationale erkenning. Het werk werd in 1883 nog met ontzag tentoongesteld in Parijs, nadien in Hamburg, Berlijn en Wenen. Dat werk lag jarenlang opgeborgen in het kasteel van Potegem en werd recent opgepikt door Het Kunstuur uit Mechelen. Het Hanengevecht meet drie bij twee meter en was al de blikvanger van een retrospectieve tentoonstelling van 24 aug tot 22 september 1985 in cultuurcentrum De Schakel. Toen werden tweehonderd genummerde kunstafbeeldingen van dit ongemeen knap beeld uit het Vlaamse volksleven te koop aangeboden tegen 3000 fr of 5000 fr ‘(ingelijst). Een kleurenafbeelding van het werk werd eerder al op verkiezingsdag in 1982 door toenmalig eigenaar Valère Devos bezorgd aan alle inwoners van Waregem.


Postzegelcollectie Emile Claus

Impressionist Emile Claus (Sint-Eloois-Vijve, 27 september 1849 – Astene, 14 juni 1924) is voor volgend jaar opgenomen in de postzegelcollectie van bpost. Vijvenaar Emile Claus wordt volgend jaar, 100 jaar na zijn overlijden, een hoofdthema in ons jaarboek. We plannen ook in samenwerking met Zingende Sterren, Statievrienden e.a. een evocatie van zijn bekendste Waregemse schilderij Het Hanengevecht met Waregemse figuren van eind 19de eeuw.

Hij was de belangrijkste vertegenwoordiger van het impressionisme in België. Men beschouwt hem als de leider van het Belgische luminisme. In 1904 stichtte hij de Kring Vie et Lumière. Hij raakte zo bekend als de "zonneschilder" en de "schilder van de Leie". Zijn schilderijen De bietenoogst uit 1890 en De ijsvogels uit 1891, die beide zijn opgenomen in de postzegelreeks, zijn belangrijke scharnierwerken in deze evolutie. De werken van Emile Claus zijn verspreid over de hele wereld.

Het postzegelvel bevat 10 postzegels met werken van Claus, waaronder uiteraard “Bietenoogst”, zijn grootste werk en het pronkstuk van het museum in Deinze. Het postzegelvel zal vanaf 10 juni 2024 beschikbaar zijn in alle bpost-kantoren en in mudel. Op 9 juni plant mudel voor filatelisten een speciale afstempeldag in het museum. “Emile Claus: Meester van het licht” zal 14,30 euro kosten en telt 10 verschillende postzegels.

Het hanengevecht zit spijtig genoeg niet opgenomen bij de afbeeldingen van de reeks schilderijen van Emile Claus. De aanvraag werd ingediend door afstammelingen van Emile Claus en BPost heeft zich nadien geinformeerd bij het MSK uit Gent en Waregem werd niet betrokken bij de uitgifte. met het MSK uit Gent. De onderwerpen zijn : Picknick , Bietenoogst, Vlasoogst, zelfportret (1912), IJsvogels, Oude tuinman, zicht op Thames, 2 roosjes, koeien, mevrouw.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/27/impressionist-emile-claus-uit-deinze-opgenomen-in-de-postzegelco