Desselgem

50 jaar Jeugdhuis Jakkedoe

Komend weekend viert Jeugdhuis Jakkedoe hun 50-jarig jubileum. Het wordt een knaller van formaat met een resem aan activiteiten en optredens met als topper de Compact Disk Dummies (de Desselgemse gebroeders Coorevits). Van dinsdag 19 tot donderdag 21 september telkens van 14 tot 18.30 u. kunt u in het jeugdhuis naast de gemeenteschool in de Pompoenstraat ook een fototentoonstelling bezoeken over de rijke geschiedenis van het Desselgemse Jeugdhuis.

De fototentoonstelling wordt een reis door de tijd over de magie van 50 jaar Jakkedoe. U stapt binnen in een betoverende wereld van herinneringen, avonturen en tijdloze vriendschappen. De vrijwilligers en beroepskrachten organiseren het weekend van 22 – 24 september een resem aan festiviteiten met op vrijdag met een officiële receptie in het jeugdhuis gevolgd door een gratis fuif en tal van optredens. Op zaterdag worden de festiviteiten verplaatst naar OC De Coorenaar met optredens van achttal groepen waaronder Compact Disk Dummies. Het feestweekend wordt op zondag afgesloten in het jeugdhuis zelf met een aperitiefconcert.

Jeugdhuid Jakkedoe startte in 1973 in het Parochiaal Ontmoetingscentrum in Desselgem onder initiatief van Lieven Vanhoutte, Stefaan Vanneste, Carlos Vanvlierberghe en Jean-Pierre Uytenhove. Niet iedereen was voorstander van een jeugdhuis in Desselgem. Ondanks de tegenstand vonden de oprichters de naam Jakkedoe passend, en al snel werd dit de officiële naam van het jeugdhuis. In 1977 werd de Jakkedoe een vzw en twee jaar later werd het erkend als jeugdhuis door het bestuur jeugdwerk van Brussel. Helaas boterde het niet meer tussen de pastoor en de leiding van Jakkedoe, en in 1979 werd het jeugdhuis uit het POC gezet. Er werden acties ondernomen, maar helaas moest de Jakkedoe vertrekken uit haar thuisbasis.

Men vond onder bemiddeling van de gemeenteraad een nieuwe locatie in een oude herberg (Sportpaleis) in de Desselgemstraat in Beveren-Leie. Het pand werd geleidelijk aan aangepast naar een ontmoetings- en ontspanningsruimte voor jongeren. Helaas werd het pand na een tijd onveilig en was een verhuizing onvermijdelijk. Jakkedoe kon in 1994 verhuizen naar het gildegebouw van het ACW in het centrum van Desselgem. In 1993 werd er toestemming verkregen om een gesubsidieerde beroepskracht aan te werven. In 2019 opende Jakkedoe de deuren in de huidige locatie in de Pompoenstraat 36.

Jeugdhuis Jakkedoe is een veelzijdige jongerenplek waar jongeren tussen 14 en 26 jaar centraal staan en welkom zijn om te ont-moeten, te experimenteren en te verkennen en verdiepen van hun interesses. Als vrijwilliger van het jeugdhuis kan je je verwachten aan heel wat kansen, je krijgt een heus platform en ondersteuning van één jeugdhuismedewerker en twee projectmedewerkers. De werking draait rond jeugdhuiswerk, sociale cohesie, artistieke expressie en ondernemerszin.

home | jakkedoe.be   www.jakkedoe.be

e-waregem (seniorennet.be)


Desselgem Koerse

Desselgem Koerse of de Grote Prijs Memorial Briek Schotte voor beroepsrenners is een organisatie van de Veloclub Leiezonen Desselgem en is aan zijn 79e editie. De reeks begon met de septemberkermis in 1941, met de organisatie van het Kampioenschap van Vlaanderen, dat door de oorlog dat jaar niet kon doorgaan in Koolskamp. Briek Schotte won die eerste editie en zette ook de twee volgende edities op zijn naam. Dat kampioenschap werd later nog twee keer naar Desselgem gehaald (1956 en 1967).

De Desselgemse wielerclub, de ‘Koninklijke Veloclub De Leiezonen’ werd opgericht op 5 oktober 1922 en vierde vorig jaar zijn 100 jarig jubileum. Het is een van de oudste van het land. Robert Himpe, later zelf jarenlang voorzitter van de club, was de aanleiding. Robert was een begenadigd renner en keerde die dag huiswaarts met zijn zestiende bloemenruiker van het seizoen. In het lokaal ‘De Drie Koningen’ was het feest. Tussen pot en pint werd toen beslist een club op te starten.

Er waren activiteiten van velerlei aard. Wedstrijden organiseren, fietstochten uit- stippelen, zelfs een fietsend trompetterskorps zag het levenslicht. Tussen 1930 en 1935 runden ze een succesvolle velodroom. De Veloclub kreeg er naam en faam door. Het prachtig uniform, met groene pet – deze laatste wordt nog steeds gedragen door sommige clubleden – kende heel wat bijval.

In de loop der jaren zetten heel wat gereputeerde renners hun naam op de erelijst zoals Germain Derijcke, Gilbert De Smet, Rik Van Looy, Eric Leman, Walter Godefroot, Herman Van Springel, de Planckaerts, Dirk Demol, Johan Museeuw met zijn allereerste profzege, ... Jempi Monserez en Tom Boonen stonden in de shirt van wereldkampioen aan de start, maar ook Fabian Cancellara, Richard Virenque, Michael Rogers, Cyrille Guimard, Sean Kelly, Filippo Pozzato, Nick Nuyens, Frank Vandenbroucke ... reden in Desselgem. De Grote Prijs Memorial Briek Schotte, die zich terecht mag beroepen op het predikaat ‘koningin van de kermiskoersen’


Desselgemse Velodroom

Tussen 1930 en 1935 was de Desselgemse aarden wielerbaan een gekend en bij de wielerliefhebbers sterk gewaardeerd centrum van wielerbedrijvigheid. Alle grote baanrenners uit die tijd leverden er voor soms vierduizend toeschouwers sportspektakel van de bovenste plank. De Desselgemse velodroom stond die jaren vooral in het middelpunt van de belangstelling met zijn grote meeting de maandag na de Ronde van Frankrijk waaraan alle Belgische vedetten en de beste onafhankelijken deelnamen. Midden en rond de piste stonden tot 4000 toeschouwers.

Onder de leiding van toenmalig voorzitter Medard Coeman bouwde de ambitieuze Veloclub in 1929-1930 eigenhandig een aarden velodroom uit op ter beschikking gestelde grond aan de Meierie. Alle Clubleden - zowat een vijftigtal - werkten mee aan dit groots project. Velen onder hen wisten als steenbakkers bij de plaatselijke bedrijfjes zeer goed hoe de aarde in de gewenste plooi gebracht kon worden.

Veloclub De Leiezonen slaagde erin om alle belangrijke Belgische renners uit die tijd naar de Desselgemse piste te lokken. Zonder één uitzondering hebben zij op de aarden velodroom in Desselgem gereden. Gewoonlijk werd een ploegkoers over honderd kilometer georganiseerd met om het halfuur een sprint. De allergrootste uit die tijd, Jules Van Hevel uit Ichtegem, kwam geregeld voor spektakel zorgen. Andere kampioenen die te Desselgem spektakel brachten waren Poeske Scherens, Karel Kaers, De Bruycker, Gaston Rebry, Frans Bonduel, Van Rijsselberghe, De Neef, Vissers, Charlier, Jan Aerts, Jan Wauters, Van Slembrouck, Haemerlinck, Cyriel Omey en Rietje Rijsman (uit Desselgem), Delbeke (uit Harelbeke), De Muysere en al de belangrijksten uit die tijd. Bij de onafhankelijken vermelden we o.a. Marcel Kint, Fons Schepers, Danneels, Hurdebeke, Duyvejonck, Trieki Vandenberghe, Devolder, Baert (uit Ingelmunster), Matthijs, Duerloo, De Rijck, Mortier en Gernay. Briek Schotte was met zijn 15-16 jaar bij het verdwijnen van de velodroom nog te jong om echte koersen te hebben gereden op de piste in Desselgem.


Churchill aan dood ontsnapt in Desselgem

Desselgem kreeg het die herfstdagen 1918 zwaar te verduren. Eerst werd het dorp zwaar onder vuur genomen door Engelse of geallieerde artillerie. De inname van Desselgem gebeurde met straatgevechten en de Duitsers bleven nadien vanuit Waregem het dorp nog dagenlang bestoken met artillerievuur. Daarbij kon Churchill ternauwernood aan de dood ontsnappen. Het zou een abrupt einde geweest zijn voor de latere staatsman aan het begin van zijn legendarische politieke loopbaan.

Het verhaal komt van Winston Churchill zelf in een brief aan generaal-majoor Tudor, die de leiding had over de 9de Schotse divisie met toenmalig hoofdkwartier in Harelbeke. Het was hier dat Churchill de nacht had doorgebracht en van hieruit een brug zocht over de Leie om zijn tocht verder te zetten richting Brugge. Toen ze het dorp Desselgem binnenreden, op zoek naar een brug over de Leie, zag Churchill tot zijn verbazing hoe een dorpeling zich plots neerwierp achter de muur van een huis.

Wat Churchill niet wist, was dat het dorp minder dan 2000 yards (1,828 km) verwijderd was van de dichtstbijzijnde Duitse stellingen en dat Desselgem op het punt stond zwaar gebombardeerd te worden.  Een granaat sloeg in op 50 yards (45,72 m) van de wagen. Churchill dacht toen dat er een vliegtuigbom was ingeslagen. Maar twee of drie seconden later deed zich dan een hele reeks ontploffingen voor rond hun auto. Nog altijd in de waan dat het om een luchtaanval ging, wou hij zich in veiligheid brengen. Maar gelukkig liep de wagen toch nog wat verder, want op de plaats waar ik wilde stoppen om inlichtingen te vragen sloeg ogenblikken later nog een projectiel in. We mogen aannemen dat de Tweede Wereldoorlog anders zou verlopen hebben als Churchill op 29 oktober 1918 in Desselgem aan zijn einde zou gekomen zijn.  https://blog.seniorennet.be/wareber2/reageer.php?postID=1014