Sint-Eloois-Vijve

100 jaar K.F. Hoger Op Sint-Eloois-Vijve

In het teken van het 100-jarig jubileum organiseert Koninklijke Fanfare Hoger Op zondag 16 juli een "aperitiefconcert in openlucht" op het grasplein aan hun lokaal in de Emiel Clausstraat 12 te Sint-Eloois-Vijve. Zij voorzien in muziek, eten, drank, leuke locatie en zetten een springkasteel neer voor de kleinsten. 11u. Bevers Jeugdorkest. 12 u. Fanfare Hoger Op. 13u. Brass Party.

Tussen twee wereldoorlogen in een fanfare oprichten, getuigde van moed, vooral omdat grote buur Waregem reeds meerdere jaren een succsesvolle harmonie kende. Toch bleven enkele koppige Vijvenaren er rotsvast van oververtuigd dat een "muziek" ook voor de inwoners van St-Eloois-Vijve een noodzaak was. Fonske De Jaeghere, sasmeester Timperman, Arthur Haudhuyze, Jozef Vandevelde, Maurits Dejonckere en Leon Deceuninck geloofden er rotsvast in en richtten wekelijkse repetities in. Meester Ducatteeuw hanteerde de dirigeerstok en het eerste publieke optreden in de plaatselijke processie in 1923 was meteen een schot in de roos. De fanfare was geboren en groeide gestaag aan, vooral door toedoen van Fonske Dejaeghere, de eerste voorzitter.

Na 25 jaar gaf hij de fakkel en een bloeiende fanfare door aan zijn opvolger André Deley. Die leidde met vaste hand de groep om 17 jaar later opgevolgd te worden door meester Deblock, de duivel-doet-al voor de Vijvse fanfare. In 1948 kreeg de fanfare haar "koniklijke" titel en werd voor iedere muziekant een uniform voorzien. In die jaren groeide het ledenaantal en de fanfare promoveerde naar eerste afdeling. Er was een kameraadschappelijke sfeer en iedere uitdtap werd een "kermis". Zelfs een Tiroler orkest onder de leiding van Laurent Deley werd opgericht. Frans Amez was een tijdlang voorzitter en uiteindelijk komen we terecht bij Roger Debels.

De jaren '60, ooit de gouden jaren genoemd, bleken ook voor de fanfare een gouden tijd. Onder impuls van showmeester Adrien Hofman werd een majorettencorps opgericht. Die verstond de knepen van het vak en algauw werd ieder wandelconcert met voorop 32 majorettes een streling voor het oog. Het absolute hoogtepunt kende de fanfare tijdens haar optreden op de Heizel in 1974, bij de bekerfinale voetbal tussen Waregem en Tongeren.

Uit het " het Orgelpunt" het eerste tijdschrift van de fanfare jaargang.1 - Nr. 1 (17-04-2006) - Tekst Patrick Devos , secretaris


Sint-Eloois-Vijve was centrum voor scheepstrekkers

We zouden inwoners van Sint-Eloois-Vijve net als Harelbekenaars ‘scheepstrekkers’ kunnen noemen. Als verklaring daarvoor vinden we dat tot de Tweede Wereldoorlog, toen de schepen langs de rivieren nog niet mechanisch werden voortgedreven, veel inwoners van Harelbeke en Sint-Eloois-Vijve het beroep van boot- of schiptrekker uitoefenden. Uit de volkstelling van 1846 blijkt dat toen op Kauwenhoek en de Leihoek in Sint-Eloois-Vijve heel wat scheepstrekkers woonden, nl. 31 gezinnen. Het aantal scheepstrekkers lag wellicht nog hoger, omdat het schiptrekken veelal als bijkomende job werd gepresteerd naast een hoofdberoep van landbouwer, herbergier of andere. Ook het groot aantal herbergen aan de Leiebrug in Vijve is trouwens te verklaren in dat scheepstrekkers gebeuren tijdens vorige eeuwen.

Het traject langs de Leie was ingedeeld met tussenhaltes met overgang aan de sluizencomplexen. Zo was er een overgang aan het sas van Vijve, waarbij nieuwe scheepstrekkers klaar stonden voor het volgende traject. In Vijve was er voor de scheepsjagers ook een verandering van trekpad, dat tussen Harelbeke en Vijve aan de overkant lag (linkeroever) en wisselde naar de rechteroever naar Deinze. De afspraken met de scheepsjagers werden gemaakt in de herberg, vandaar het groot aantal aan het sas in Vijve.

Het scheepsjagen is een zeer oude methode om de binnenscheepvaart mogelijk te maken langs rivieren en kanalen. Dat gebeurde eeuwenlang door de schepen vanaf de rivieroever voort te trekken of in schipperstermen uitgedrukt “te jagen”.

Ook Emile Claus was tijdens zijn jeugd gefascineerd door het scheepstrekken en maakte er in zijn beginperiode een schilderij over.

https://www.academia.edu/.../SCHEEPSTREKKERS_HISTORISCH...