Stijn Streuvels

Stijn Streuvels en Waregem

Vrijdag 8 september om 19 u. brengt dr. Karel Platteau, ex-Waregemnaar uit Beveren-Leie, een boeiende uiteenzetting over de handel en wandel van wereldschrijver Stijn Streuvels, onder meer in Waregem. Hij was schrijver van klassiekers als De vlaschaard, Het leven en de dood in de ast of De teleurgang van de Waterhoek (de film : Mira !). Zijn werken zijn vertaald in meer dan 20 talen en hij staat gebeiteld in alle wereldencyclopedieën. Waregem komt in tal van zijn werken voor !

In zijn oorlogsdagboek van ’14-’18 bijvoorbeeld, komt Waregem 17 keren voor.  Verder woonde Streuvels quasi alle voorstellingen bij van de Rederijkerskamer Kunst en Eendracht. Op verzoek van dramaturg en romancier Palmer Putman, voorzitter en regisseur van de Waregemse toneelgroep, schreef hij het drama Soldatenbloed. Het werd in het najaar van 1904 te Waregem gecreëerd en door dezelfde groep op 22 november in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel opgevoerd. Zo bleef hij ook te Waregem na een optreden van de toneelgroep “Pogen” in maart 1949 zo lang nakaarten dat hij achteraf schreef dat hij was “blijven vieren tot vier uur in de morgen, maar alles in bravigheid!”.

In 1948 was Stijn aanwezig op de 1ste Frans-Vlaamse Ontmoetingsdag te Waregem, omdat hij dit contact zò belangrijk achtte. Streuvels onderhield ook goede contacten met Waregemse schilders Gustaaf Vandewoestijne, Modest Huys en Emile Claus. Tijdens WO I was hij regelmatig op uitstap met zijn Waregemse fietsvrienden naar Doornik, enz.  


Fietsen in het land van Stijn Streuvels

Stijn Streuvels (Heule 3 okt 1871 – Ingooigem 15 augustus 1969) was een fervent fietser. Hij was misschien de eerste Vlaamse wielertoerist die we kennen op uitstap naar landelijk leven in Streuvelsland. Niet toevallig dat er enkele fietsroutes zijn uitgetekend met Streuvels als thema.

In de fietsgids van West-Vlaanderen vinden we een Streuvelsroute met start in Waregem aan de gebouwen van Sport Vlaanderen (Bloso) vlakbij de hippodroom. De tocht gaat over 48 km langs een zacht glooiend landschap dat hij dikwijls heeft beschreven. Je fietst door de Scheldemeersen en komt langs bekende werken van Stijn Streuvels: 'De teleurgang van de Waterhoek' (film 'Mira') en 'De Vlasschaard'. Via de akkers van de Vlasschaard, zijn grafzerk en zijn huis het Lijsternest gaat het van de brug in Avelgem terug naar de vertrekplaats in Waregem. https://www.reisroutes.be/fiet.../belgie/waregem-fietsroute/

Dit jaar wordt in Waregem en Anzegem ook een knooppunten-fietsroute over 32,9 km voorgesteld in galop van Waregem door het land van Stijn Streuvels. Je ontdekt erlangs tal van lokale producenten op een verrassende manier. www.visitwestvlaanderen.be/nl/fietsroute-anzegem-en-waregem.